Medianieuws

Johan Derksen gaat excuses maken voor 'kaarsenverhaal bij Vandaag Inside

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Johan Derksen Vandaag Inside

Johan Derksen gaat donderdagavond in het programma Vandaag Inside excuses maken voor het 'kaarsenverhaal'.

Dat heeft Talpa Network donderdagmiddag laten weten in een korte verklaring.Derksen vertelde in de uitzending van dinsdag dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw met een kaars gepenetreerd zou hebben. In de uitzending van woensdag nuanceerde hij dit en zei hij dat er geen penetratie had plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de uitlatingen aangekondigd.

Talpa Network laat weten "ferm afstand" te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen aan de tafel, die hier heel hard om moesten lachen. "Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen", laat Talpa Network nu weten. "Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken."

Overhaaste stappen

Volgens Talpa hebben zowel Derksen als andere tafelheren René van der Gijp en Wilfred Genee aangegeven dat zij de zaak verkeerd hebben aangepakt. In de uitzending van woensdagavond was dit nog niet de mening van de mannen.

Talpa Network is nog niet van plan "overhaaste stappen" te nemen met betrekking tot het programma en de presentatoren. "Wij vinden het van belang dat we de discussie in de openbaarheid blijven voeren en dat het nu overhaast stoppen van het programma niet bijdraagt aan een oplossing", aldus een woordvoerder. "In afwachting van het verloop van deze belangrijke discussie zullen wij ons beraden op eventuele verdere stappen." Vanwege de uitlatingen van Derksen heeft e-bikespecialist Stella Fietsen besloten de sponsoring van het tv-programma per direct stop te zetten.

Kwaad

Veel mensen reageerden woensdag woedend op het verhaal van Derksen. Onder meer Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag, stelde dat het in het programma "weer alleen over de mannen ging, die geen foute grappen meer kunnen maken, en totaal niet over de vrouwelijke slachtoffers van seksueel wangedrag". Dit was ook de mening van Janke Dekker, de voorzitter van MORES, het meldpunt voor wangedrag in de cultuursector: "Nieuwe groepen eisen hun plek en positie op in de maatschappij: vrouwen, mensen van kleur, queer personen. En zij benadrukken dat er méér is dan die ene mannelijke witte heteronorm. Johan Derksen reageert op commotie na Kaarsverhaal kijk naar de beelden hieronder.

Shownieuws/Mediasite.tv