Mediasite.tv Medianieuws

Voetbal TV is bijna Failliet

(Leestijd: 2 - 3 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

vv Gendringen gaat van start met VoetbalTV - Gendringen

VoetbalTV, een streamingsdienst van wedstrijden uit het amateurvoetbal, dreigt na twee jaar failliet te gaan.

Vanwege een voortslepend geschil over de privacyregels kan het videoplatform geen nieuwe contracten afsluiten. Uit onvrede daarover sleepte VoetbalTV de Nederlandse privacytoezichthouder voor de rechter.

Met 'slimme camera's' die automatisch de bal volgen filmt VoetbalTV sinds 2018 voetbalwedstrijden. Zeker 150 clubs zijn aangesloten bij het platform. "Intussen hebben we 20.000 tot 25.000 wedstrijden opgenomen", vertelt directeur Maarten Hoffer aan RTL Nieuws. "Dat zijn ongeveer 150.000 mensen op beeld."

En die 150.000 mensen zijn meteen het pijnpunt: de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had in 2018 al privacyzorgen bij de activiteit van VoetbalTV. Want je geeft als speler, trainer of toeschouwer langs de lijnen niet expliciet toestemming om gefilmd te worden, was hun redenatie.

KNVB streamt wedstrijden amateurs: 'Leuk, maar privacy is een probleem'

 In 2018 draaide er bij 50 amateurclubs een proef met slimme camera's langs het veld. Ook toen waren er al zorgen over de privacy.

Volgens de AP mogen bedrijven geen commercieel belang gebruiken om zonder toestemming van het individu persoonsgegevens te verwerken. En dat is hun ogen precies wat VoetbalTV doet. Daarom kreeg de streamingsdienst eind 2019 een negatief oordeel. Met grote gevolgen.

"We kunnen sindsdien geen contracten met nieuwe clubs en sponsoren afsluiten", baalt directeur Hoffer. "Je kunt je voorstellen dat de spaarpot van een beginnende onderneming op die manier snel leegraakt. Het water staat ons aan de lippen."

Het steekt Hoffer vooral dat de AP suggereert dat commerciële bedrijven per definitie niet zonder toestemming gegevens mogen opslaan. "Dat staat nergens in de wet. Het is alsof ze de spelregels veranderen terwijl de wedstrijd nog bezig is."

Treuzelen

VoetbalTV wil graag het negatieve oordeel van de AP aanvechten. Maar dat kan pas als er een besluit wordt genomen over eventuele maatregelen tegen de streamingsdienst. En daar neemt de privacywaakhond de tijd voor.

"Het duurt nu al maanden. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken." Het bedrijf wil zo snel mogelijk met de AP om tafel om te kijken wat ze dan wel kunnen doen. 

Controversieel

Hoogleraar ICT en Privaatrecht Frederik Zuiderveen Borgesius deelt de verbazing van VoetbalTV. Ook hij is het niet eens met de AP over het commercieel belang.

"Het is een behoorlijk controversiële uitleg", stelt Zuiderveen Borgesius. Commerciële belangen kunnen volgens hem wel degelijk een gerechtvaardigd belang vormen in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). "Kijk naar een pizzeria die je een folder stuurt met nieuwe aanbiedingen, nadat je een keer bij hen besteld hebt. De pizzeria heeft een commercieel belang: marketing van zijn eigen producten. De AVG erkent dat marketing een ‘legitiem belang’ is. Onder bepaalde voorwaarden mogen bedrijven persoonsgegevens gebruiken op grond van de ‘legitiem belang’-bepaling, zonder toestemming van de betrokkene."

Bovendien valt de uitleg van de AP uit de toon in Europa. "Dat is opvallend", zegt Borgesius. "Zeker omdat de doelstelling van de AVG was om in heel Europa op dezelfde manier te worden uitgelegd. Ook Talpa Network is betrokken aandeelhouder in het platform.

RTLNIEUWS/MEDIASITE.TV