Mediasite.tv Medianieuws

Vanavond een vervroegde persconferentie de vanwege forse aantal corona besmetingen in Nederland

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) komen vanavond om 19.00 met een persconferentie.

Normaal gesproken zou die morgen pas zijn, maar het persmoment is vervroegd. Mogelijk worden er strengere maatregelen aangekondigd. De persconferentie zal live te volgen zijn via deze site en op RTL 4 en RTLZ

Stijgende cijfers

De coronacijfers stijgen al weken in Nederland. Op dit moment zijn 14 van de 25 veiligheidsregio's aangemerkt als 'zorgelijk gebied'. 

Miniatuurvoorbeeld

Nederlandse regio's bij grootste coronahaarden West-Europa

Nederland staat er ten opzichte van andere landen in West-Europa slecht voor als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. De alarmerende cijfers van regio's in Nederland, België en Frankrijk staan in schril contrast met de cijfers in landen die in een vroegtijdig stadium strengere maatregelen nemen.

Catshuis

Gisteren is een deel van het kabinet samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel bijeengekomen op het Catshuis voor een zogenoemde 'benen-op-tafel-sessie'. Wat daar precies wordt besproken, blijft geheim, maar alles wat te maken heeft met de coronacrisis komt daar op tafel.

De cijfers lopen de afgelopen tijd snel op. De aanvullende maatregelen die vorige week zijn genomen in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lijken weinig invloed te hebben op de opmars van het virus.

Premier Rutte vertrekt bij het Catshuis met een opvallende trui: Breda Samen Sterk. P

Roep om strengere maatregelen

Daarom klonk de afgelopen dagen steeds sterker de roep om extra maatregelen. Onder meer burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Jorritsma van Eindhoven riepen het kabinet nadrukkelijk op snel met landelijke maatregelen te komen. 

Mogelijk moeten mondkapjes ook een rol krijgen in nieuwe coronamaatregelen. Dat adviseert het Red team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, aan het kabinet. Hun advies wordt gesteund door de voorzitters van verschillende veiligheidsregio's.

'Mondkapjes dempen de verspreiding'

Het Red team spreekt zich niet uit op welke manier mondkapjes zouden moeten worden ingezet om het virus in te dammen. Wel wijzen ze naar onze buurlanden, waar mondkapjes in winkels en horeca wel verplicht zijn. Ze noemen met name de openbare ruimte waar afstand houden niet mogelijk is.

Veel besmettingen in coronabrandhaard Weesp: 'Ik vrees het ergste'

 
Miniatuurvoorbeeld

RTLNIEUWS/MEDIASITE.TV