De Belgische overname van TMG is een grote stap dichterbij gekomen door een principe-akkoord met Mediahuis en VP Exploitatie. Ondertussen is het bestuur van TMG, dat nog verder wilde onderhandelen met John de Mol, met onmiddellijke ingang geschorst door de Raad van Commissarissen.
Mediahuis en VP Exploitatie hebben zojuist een voorwaardelijke overeenstemming bereikt met TMG over een verhoogd overnamebod van 6 euro per aandeel. Het nieuwe bod van Mediahuis en VP Exploitatie heeft een totale waarde van 278 miljoen euro.
Onderdeel van de deal is dat TMG zijn eigen identiteit behoudt en dat het hoofdkantoor gevestigd blijft in Amsterdam. Daarmee is ook het voortbestaan van TMG's bekendste titel, de Telegraaf, verzekerd.
Bestuur op non-actief
Achter de schermen heeft de overnamestrijd tot een enorme clash geleid. Daarbij zijn beide leden van de Raad van Bestuur, de heren Van der Snoek en Epskamp, per direct geschorst.
Volgens de Raad van Commissarissen was dit onvermijdelijk omdat zij zich 'onvoldoende constructief en realistisch' hadden opgesteld. Daardoor zou de onderhandelingen met Mediahuis en VP Exploitatie in gevaar zijn gekomen.
Talpa uitgespeeld
Met het principe-akkoord lijkt de rol van John de Mols Talpa, dat ook op TMG aasde, definitief uitgespeeld. Talpa verhoogde onlangs zijn bod tot 6,35 euro per aandeel. Het Vlaamse Mediahuis en VP Expoitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek, boden eerder nog 5,90 euro per aandeel.
Toch kiest de Raad van Commissarissen voor een Belgische overname. Volgens president-commissaris Jan Nooitgedagt heeft TMG beide overnamepartijen uitgebreid doorgelicht en levert de deal met Mediahuis en VP Exploitatie zijn bedrijf de meest solide toekomst op. Doorslaggevend daarbij is dat de Belgen 59,25 procent van de aandelen bezitten en hebben aangegeven niets daarvan te willen verkopen. Het Mediahuis in Nederland eigenaar NRC Handelsblad
Bron RTL NIEUWS