De onderhandelingen over de publieke omroep leiden tot hommeles in de coalitie.

VVD, CDA, D66 en CU willen eigenlijk deze week een omroepdeal sluiten, maar gaan rollebollend over straat. Een zeer heikel punt is de toekomst van televisienet NPO 3, waarvan - zo is het idee - een soort regiozender moet worden gemaakt.

en vier coalitiepartijen kissebissen nu al maanden met minister Slob (Media) over een nieuw contract voor de met belastinggeld gefinancierde publieke omroep. Het huidige contract loopt binnenkort af en daarom moeten er nieuwe spelregels komen. Het grootste struikelblok is de toekomst van het derde televisienet en hoe Hilversum straks gefinancierd moet worden. Het overleg daarover zit muurvast, melden verschillende coalitiepartijen.

 Compromis sluiten

VVD’ers hebben er nooit een geheim van gemaakt dat televisienet NPO 3 wat hun betreft mag sneuvelen. Dit omdat steeds minder mensen lineair kijken en de reclame-inkomsten in Hilversum achteruit hollen. Op zo’n derde net kan bespaard worden, vinden ze. Andere coalitiepartijen hebben zo hun bedenkingen bij het schrappen ervan. Daarom werd een compromis bedacht.

Het idee is om NPO 3 wel overeind te houden, maar lokale omroepen daar veel meer ruimte op te geven, zodat het een soort regiozender wordt. Lokale omroepen zouden daar ook meer overheidsgeld voor moeten krijgen, zo’n 15 miljoen euro. Dit compromis steekt als een graat in de keel bij D66 en CU, valt te beluisteren. VVD en CDA zijn milder.

Irritatie is er ook over minister Slob, die volgens meerdere partijen treuzelt en te afwachtend is. De CU-bewindsman is verantwoordelijk voor de onderhandelingen die tot een modernisering van de publieke omroep moeten leiden, maar onder zijn leiding worden er steeds maar weer geen knopen doorgehakt.

De mediadeal waaraan de coalitie werkt bevat veel meer componenten.

Reclame vrij

Zo zou de publieke omroep tot acht uur ’s avonds reclamevrij moeten worden. De coalitie wilde eigenlijk de reclame op de publieke televisienetten helemaal schrappen, maar dat bleek te duur. Om de gemiste reclame-inkomsten deels te compenseren moet de NPO er structureel 25 miljoen extra belastinggeld bij krijgen. Ook de omroepen zelf moeten de broekriem aanhalen door meer samen te werken en in eigen vlees te snijden. Zo zouden NOS en NTR moeten samensmelten.

Meer lucht moet er komen voor kandidaat-omroepen zoals WNL.

Volgens de oude regels dienen zij minstens 150.000 leden aan zich te binden om in het omroepbestel te kunnen blijven. De coalitie wil dat omlaag brengen naar 50.000.

CDA en CU maken zich hard voor de individuele omroepen die naar hun smaak te vaak naar de pijpen moeten dansen van koepelorganisatie NPO. D66 mikt op het verhogen van de inkomsten van de publieke omroepen door het wettelijk mogelijk te maken dat ze geld verdienen door hun programma’s op YouTube te zetten, of aan Netflix te verkopen.

Maar al deze plannen staan op losse schroeven vanwege de bonje over NPO 3. Minister Slob moet de politieke kemphanen weer aan tafel krijgen, anders klapt het overleg. Het zou betekenen dat het nieuwe contract voor de publieke omroep op het oude gebaseerd wordt.

Voor de NPO betekent het concreet dat er straks voor 40 miljoen euro bezuinigd moet worden, geld dat de overheid nu nog eenmalig betaalt, maar waarvoor de NPO na 2020 zelf een oplossing moet vinden.

De Telegraaf/Mediasite.tv