Medianieuws

Matthijs van Nieuwkerk ligt weer onder vuur vanwege zijn megasalaris

(Leestijd: 2 - 3 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Minister Slob (Media) gaat presentator Matthijs van Nieuwkerk absoluut zijn huidige salaris niet laten behouden, zodat hij bij de publieke omroep blijft.

Ook de NPO en grote partijen in de Tweede Kamer denken er zo over.

Slob benadrukt dat het gaat om belastingcenten. ,,We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen. Ik denk er dan ook niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk. Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest.

Ook de omroepkoepel NPO  zag én ziet ‘gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel in stand te houden’. 

De BNNVara-coryfee verdiende vorig jaar 363.000 euro. Dat is al minder dan het eerdere salarisbedrag van ruim een half miljoen, maar Van Nieuwkerk is nog altijd de best betaalde presentator van de publieke omroep. Na de zomer van 2020, wanneer zijn contract afloopt, daalt dat salaris naar de balkenendenorm van 194.000 euro.

BNNVARA bang voor verlies

Vanmorgen zei mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering moet worden gemaakt op de regels voor wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. Hox is bang Van Nieuwkerk anders aan een commerciële omroep te verliezen.

De NPO stelt dat ze wel degelijk weten dat Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep ,,Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke top-presentatoren zoals Matthijs te behouden. Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan.”

Mooie programma's tellen

 Regeringspartij VVD vindt dat Van Nieuwkerk moet gaan als hij niet tevreden is bij de publieke omroep. ,,Als je meer wilt verdienen dan de minister-president, dan ga je naar de commerciëlen toe. Ze zijn in Hilversum vergeten dat het bij de publieken gaat om het maken van mooie programma’s, niet om de beste presentatoren.”

Kamerlid Martin Bosma van de PVV, de grootste oppositiepartij, is niet onder de indruk. ,,Bij het vertrek van Jack Spijkerman en Twan Huys hebben we gezien dat de publiek omroep dan echt niet instort. Dit is een rare vorm van chantage. Als Matthijs vindt dat hij meer waard is dan hij straks krijgt, dan gaat hij maar weg.”

D66-Kamerlid Joost Sneller steekt de redenering dat Van Nieuwkerk zijn geld snel zou terugverdienen, zoals de mediadirecteur zei. ,,Dat is marktdenken dat bij de publieke omroep totaal geen plek heeft. Dit is een zeer on-kansrijke poging om via de media iemand extra salaris te bezorgen, ik heb me er hogelijk over verbaasd.”

De SP heeft online maar twee woorden over voor het dreigende vertrek van Van Nieuwkerk naar de commerciële omroep: ,,Ok doei!”, aldus Kamerlid Peter Kwint. Ook het CDA laat weten absoluut geen uitzondering te willen maken op de balkenendenorm voor Matthijs van Nieuwkerk.

AD/MEDIASITE.TV