Medianieuws

Inval bij Ziggo Sport om mogelijke kartelvorming bij de uitzendrechten

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De Europese Commissie is ook onaangekondigd binnengevallen bij Ziggo Sport voor een onderzoek naar gesjoemel met sportuitzendrechten.

Dat bevestigde de onderneming woensdag. Er wordt meegewerkt met de autoriteiten en er kan momenteel geen verder commentaar worden gegeven, aldus een woordvoerder.

Ook de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM was aanwezig bij de inval bij Ziggo Sport, zegt een woordvoerder van de autoriteit. "Dat is altijd zo bij een actie van de Europese Commissie." Verder wil hij niets kwijt over de inval. "Dat is aan de Europese Commissie."

Een woordvoerder van de Europese Commissie wil ook niets kwijt over de inval in Nederland. "Het is aan het bedrijf om daar mee naar buiten te komen", zegt ze. 

 Eerder bleek dat de Europese Commissie bij verschillende mediabedrijven is binnengevallen. Het Britse 21st Century Fox van miljardair Rupert Murdoch is een van de onderzochte bedrijven, zo gaf het ook al aan. Het bedrijf achter zenders als Sky Sports en Fox Sports werkt ook mee met de autoriteiten.

Miljarden

De bedrijven zouden mogelijk de Europese antitrustwetten hebben overtreden. Die wetten verbieden onder meer kartelvorming. "Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan", schrijft de Commissie in een persbericht.

Europese omroepen spenderen miljarden om exclusieve rechten van topcompetities te waarborgen en zo kijkers te trekken. In Nederland heeft Fox Sports de uitzendrechten van onder meer de Nederlandse Eredivisie, de Duitse Bundesliga en de UEFA Europa League. Ziggo Sport, onderdeel van VodafoneZiggo, heeft onder meer de uitzendrechten van de Formule 1 en de Premier League.

RTLZ/Mediasite.tv