Medianieuws

De Eredivisie wedstrijden blijven definitief te zien bij ESPN

(Leestijd: 2 - 3 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

ESPN BEHOUDT DE EREDIVISIE RECHTEN

De livewedstrijden in de eredivisie blijven tot medio 2030 te zien bij ESPN. Dat heeft de Eredivisie CV dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De Eredivisie CV en de achttien eredivisieclubs besloten unaniem over de deal. De nieuwe overeenkomst geldt ook voor de Keuken Kampioen Divisie, de Vrouwen Eredivisie en de KNVB-beker.

ESPN, en moederbedrijf Disney, bokste dit jaar op tegen een voorstel van vier kabelaars (Ziggo, Delta, KPN en T-Mobile), maar de tv-zender sleepte de nieuwe overeenkomst toch binnen. Onlangs bereikte de Eredivisie CV met de klankbordgroep (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, RKC en Vitesse) overeenstemming.

 De nieuwe overeenkomst, waarvoor ESPN naar verluidt ongeveer 1,7 miljard euro neertelt, gaat in 2025 in. Aanvankelijk wilde ESPN dat bedrag neertellen voor een periode van tien jaar, maar die tijdspanne is nu gehalveerd.

Reactie ESPN

ESPN is in zijn nopjes met de nieuwe deal. ,,We zijn blij dat de clubs unaniem hun vertrouwen hebben uitgesproken in de samenwerking die we met elkaar hebben. We blijven met ESPN graag de verbindende factor voor voetbalminnend Nederland, door het totale Nederlandse clubvoetbal bij de mensen thuis te brengen.”

De samenvattingen van de wedstrijden uit de eredivisie worden nu uitgezonden door de NOS. Het is nog niet duidelijk of dat zo blijft.

Het consortium van telecompartijen liet eerder deze maand weten dat er in hun ogen geen sprake is geweest van een eerlijk biedingsproces. Het consortium vroeg de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt in te grijpen, maar er is nu toch een akkoord.

Het consortium van telecomaanbieders is teleurgesteld en verbaasd over het contract dat de Eredivisie CV en de achttien clubs uit de eredivisie met ESPN hebben afgesloten. Het consortium heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd in te grijpen, omdat er volgens het consortium geen sprake is van een eerlijk biedingsproces.

,,Of dit besluit houdbaar is, zal namelijk nog moeten blijken”, aldus de woordvoerder van het consortium. ,,We hebben ACM gevraagd deze onderhandse gunning te toetsen op het mededingingsrecht. De clubs hebben besloten hun (uitzend)rechten collectief te verkopen via de ECV, waardoor kartelvorming ontstaat.” Volgens het consortium is die verkoop daarom aan speciale regels gebonden. ,,Er zou om die reden sprake moeten zijn van een transparant biedingsproces. Dat heeft nu niet plaatsgevonden.”

Het consortium heeft ook een duidelijke mening over het bod zelf. ,,Het is teleurstellend om te zien dat de clubs nu kiezen voor een bod waarbij een groot deel van de inkomsten in de zakken van Amerikaanse aandeelhouders verdwijnt in plaats van dat ze naar de clubs zelf vloeien. Wij hebben de clubs laten weten dat zij gegarandeerd een bedrag van 180 miljoen euro netto per jaar tegemoet kunnen zien indien zij met het consortium in zee gaan.”

AD/MEDIASITE.TV