Medianieuws

Persconferentie over de versoepelingen live te zien bij RTL Z

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/liggend_hoge_resolutie/public/content/images/2015/06/15/roland_koopman_0.png?itok=ufdOR1ld

Alle ogen zijn vanavond gericht op demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Want het demissionaire kabinet zal om 19.00 uur tijdens een persconferentie naar verwachting enkele voorzichtige versoepelingen aankondigen.

 Het lijkt erop dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voorzichtig afneemt en door gunstige vooruitzichten durft het kabinet weer wat risico te nemen. 

Het kabinet gaat bekendmaken dat de terrassen open kunnen, al zullen er strenge regels gaan gelden voor het drinken van een biertje. Ook kunnen we na drie maanden afscheid gaan nemen van de avondklok. 

Voorwaarden op terras 

Ingewijden meldden gisteren al bij RTL Nieuws dat er op het terras maximaal twee bezoekers uit verschillende huishoudens aan een tafeltje mogen zitten of meerdere bezoekers die tot een huishouden behoren. Per terras zouden maximaal 50 gasten welkom zijn. 

De hele avond op het terras hangen, zit er niet in. Het kabinet heeft ook een begin- en eindtijd voor de horeca: de terrassen mogen van 12:00 tot 18:00 uur open.

Bekijk ook: Terrassen Engeland weer open

De terrassen in Engeland zijn vorige week open gegaan. En daar wordt flink van genoten.

Lange tijd konden versoepelingen niet worden doorgevoerd, maar dit weekend sprak het kabinet na het Catshuisberaad over 'positieve signalen.' 

De huidige besmettingscijfers zijn dan nog wel altijd hoog, maar als er breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus sprak gisteren over een 'positiever gemoed'. "Het licht achter de wolken lijkt te gloren", zei Grapperhaus. Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet de situatie in de ziekenhuizen voorzichtig ten goede keren. Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd. 

'Eerste stap naar meer vrijheid'

"Voor het kabinet is dit de eerste stap naar meer vrijheid, maar naar verluidt staat het OMT niet te juichen bij alle versoepelingen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er zit wat ruimte in de prognoses voor de komende weken en die ruimte gebruikt het kabinet meteen. De presentatie bij RTL Z om 19.00 is in handen  van Roland Koopman. Kijk Hieronder persconferentie terug.

 

RTL NIEUWS/MEDIASITE.TV