Free Music Radio On Demand:

Let op Free Music Radio is  ook regelmatig live te horen via ons Facebook kanaal
 
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Johan Derksen over grap

Wilfred Genee heeft  maandagochtend bij Radio 538 gereageerd op de VI-rel die dit weekend ontstaan is, nadat René van der Gijp en Johan Derksen, volgens sommigen, beledigende opmerkingen maakten over de Vlaamse journalist Bo van Spilbeeck.

Wilfred Genee reageerde vanochtend voor het eerst. Dat deed hij bij Evers Staat Op van Radio 538. ''Het is zeker niet bedoeld om mensen belachelijk te maken, maar je moet een knipoog kunnen houden. Het is gewoon een grap. Een slechte grap of een goeie grap, daar kun je over twijfelen'', laat Wilfred weten. Verder zegt de VI-presentator dat hij het knap vindt van Bo van Spilbeeck dat ze deze keuze heeft gemaakt, maar hij bekijkt de zaak ook van een andere kant. ''Hoe kwetsbaar het ook was natuurlijk, het had ook iets komisch. Er zat nog steeds een man met een pruik en een mannenstem'', zegt Wilfred over het televisieoptreden van Bo bij De Wereld Draait Door. Radio-dj Edwin Evers laat tijdens het interview weten dat hij erg moest lachen om de 'grap.

De zender meldde zondag dat de drie analisten worden aangesproken op de ‘grap’. René van der Gijp verscheen met een pruik en stelde voortaan als ‘Renate’ door het leven te gaan. Johan Derksen verklaarde daarop transgenders raar te vinden. RTL vindt dat “de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken”.

Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. 3FM-dj Domien Verschuuren verweet de zender “schijncorrectheid”. “Mensen kunnen het fragment toch wel vinden”, stelt de zegsman. “Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending.”

ohan Derksen meldde in De Telegraaf nog steeds achter de ‘grap’ te staan. “Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen”, stelt hij. RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Het fragment leidde tot veel woede. Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie. In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC. De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt “dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van LHBT onder de aandacht te brengen”. Dat is ook het standpunt van de KNVB. De voetbalbond probeert al jaren een lans te breken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld. Rene van Gijp reageert op Renate grap.

RTL BOULEVARD/MEDIASITE.TV