De Belgische mediagroep DPG Media wil RTL Nederland overnemen voor 1,1 miljard euro.

Dat hebben beide bedrijven zojuist bekend gemaakt. "We kunnen elkaar versterken met kennis, kunde en investeringen. Het is veel geld, maar elke euro waard."

 Dat zegt Erik Roddenhof, ceo van DPG Media, waaronder titels als AD, Nu.nl en de Volkskrant vallen. "RTL en Videoland zijn succesvolle lokale merken met een fantastische programmering die gewaardeerd wordt door een breed publiek. RTL Nederland past daarmee heel goed bij DPG Media."

Hij noemt de overname 'een heel langgekoesterde wens die dan toch nu in vervulling komt'. "We zijn al zo lang bezig met dit traject. Ik ben blij dat het is gelukt."

Met 1,1 miljard euro behoort de overname tot een van de grotere media-overnames in Nederland. Roddenhof denkt dat zijn investering zich zeker zal uitbetalen. Zo zal het delen van kennis en kunde volgens hem veel opleveren. "Je hebt veel dezelfde uitdagingen. In België dalen de live televisiekijkcijfers ook en groeit streaming ook heel hard."

Erik Roddenhof (DPG Media) en Sven Sauvé (RTL) over de overname:

 RTL is een sterk merk

Je moet heel veel investeringen doen in technologie, vervolgt hij. "De streamingplatformen ontwikkelen zich continu. Als je elke keer die investering alleen moet dragen, kan het heel erg duur worden. Terwijl je eigenlijk in beide landen twee keer hetzelfde doet."

Sven Sauvé, ceo van RTL Nederland vult aan: "We worden een completer mediaconcern." Hij is blij dat de namen RTL en Videoland behouden blijven. "RTL is een sterk merk en geliefd bij heel veel Nederlanders."

Investeren in journalistiek 

Als toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) de overname goedkeurt, zal er voorlopig weinig veranderen. Sauvé blijft aan het hoofd staan van RTL Nederland en er zullen noch banen noch zenders verdwijnen, zo zegt hij.  

"Sterker nog, we gaan meer dan tevoren investeren in Nederlandse content en onafhankelijke journalistiek", aldus Sauvé. Roddenhof zegt dat RTL Nederland dan ook uitstekend gepositioneerd is voor de toekomst. "DPG gelooft dat de toekomst én live televisie is én streaming."

DPG aan de kant voor Talpa

De interesse van DPG Media in RTL Nederland is niet nieuw. Het bedrijf had twee jaar geleden ook al grote interesse in RTL Nederland, maar tot een overname kwam het toen niet. RTL Nederland bleek toen namelijk al gesprekken te voeren met Talpa. DPG was daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee.

Het stak daarom ook een stokje voor de overname van Talpa Network door RTL Nederland, door te klagen bij de ACM. De combinatie van de tv-bedrijven zou te machtig worden. En daar was de ACM het mee eens.

De fusie Talpa-RTL ging niet door en DPG rook toen een kans. Televisie is bovendien geen onontgonnen terrein voor DPG. In België is het al eigenaar van de grootste zendergroep (VTM) en het Franstalige deel van RTL.

Op de vraag of ze niet bang zijn om weer een te machtig (advertentie)blok te vormen in Nederland antwoordt Sauvé: "DPG is op beide markten (televisieadvertenties en distributiemarkt, red.) niet actief, dus ik vermoed eigenlijk daar uiteindelijk geen bezwaren ontstaan." Hij ziet de procedure met vertrouwen tegemoet.

Data en adverteerders 

Een tv-bedrijf erbij levert DPG Media voordelen op, met name op het gebied van advertentie-inkomsten en informatie over gebruikers.

RTL Nederland en RTL Nieuws worden, als de ACM de plannen goedkeurt, als nieuwe divisie toegevoegd aan DPG Media. De huidige ceo van RTL Nederland, Sven Sauvé, blijft leidinggeven aan RTL. Volgens hem verandert er nu niets anders dan 'dat we een nieuwe aandeelhouder hebben'.

RTL en DPG Media

RTL Nederland bezit de zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z, maar ook Buienradar en de streamingsdienst Videoland. RTL Nederland had in 2022 een omzet van 636 miljoen euro, en 161 miljoen euro ebita (de winst voor aftrek van belastingen, rente en afschrijvingen). Er werken 800 mensen.

DPG Media is actief in België, Denemarken en Nederland. In Nederland bezit het onder meer de Volkskrant, Nu.nl, Het Parool, en het AD maar ook Libelle en Q Music. In België maakt DPG al 35 jaar televisie. DPG Media behaalde in 2022 1,8 miljard euro omzet en en 288 miljoen euro ebita. Er werken 6000 mensen. Zoals gezegd is DPG Media in België al eigenaar van de grootste zender, VTM, en het Franstalige deel van RTL.

RTL/MEDIASITE.TV