Free Music Radio stream

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Oud-presentator Kees Driehuis (Per Seconde Wijzer) overleden. s dinsdag overleden. Dat heeft BNNVARA bekendgemaakt. Vorig jaar stopte hij met het programma. Daarna werd hij ziek, ongeneeslijk naar later bleek.

Kees Driehuis is op 67-jarige leeftijd gestorven. In januari 1989 begon zijn loopbaan bij de televisie. Ellen Blazer, de toenmalige eindredacteur van Sonja vroeg aan Driehuis, die redacteur was bij die talkshow, of hij een screentest wilde doen. Vervolgens presenteerde hij, 29 jaar lang, tot en met 1 maart 2018 de kennisquiz Per Seconde Wijzer.

BNNVARA noemt hem ‘een vreedzame barricade-journalist’. In de journalistieke programma’s waar hij aan werkte koos Driehuis voor ‘maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen, waarin een positie werd ingenomen. Waardevrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit, sprak zich uit, politiek correct of niet.’ ,,Een man met betrokkenheid, scherpte, ernst, en terloopse humor. Een teamplayer, met leidinggevende kwaliteiten. Mild ironisch. Noemde zichzelf eerder handig en slim dan wijs”, typeert de omroep hem.

De omroep memoreert de woorden waarmee Driehuis zijn laatste aflevering van Per Seconde Wijzer, en daarmee zijn loopbaan, beëindigde: ‘Niets is blijvend’.

,,Kees Driehuis is zo ongeveer Per Seconde Wijzer,” zei toenmalig BNNVARA-mediadirecteur Robert Kieviet over zijn afscheid. ,,Intelligent, scherp, ad rem, vol humor. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor de jarenlange presentatie van de kennisquiz, die mede dankzij hem behoort tot de klassiekers van de Nederlandse televisie.”

Ook Achter de schermen actief geweest

In 1974 begon Driehuis zijn carrière bij de VARA. Bij de radio was hij redacteur, eindredacteur en presentator van actualiteitenprogramma’s als Dingen van de Dag, Radioweekblad en Onder Vuur. Naast Per Seconde Wijzer presenteerde hij ook Nova en Buitenhof. Ook was hij initiatiefnemer en eindredacteur van Zembla. Ook was hij jarenlang de stem van het Sinterklaasjournaal.

Driehuis was gehuwd met de journaliste Hendrina Praamsma, onder meer oud-redactrice van Sonja op... , Nova, Andere Tijden en auteur van het boek Herinneringen aan Srebrenica, 171 soldatengesprekken.

AD/MEDIASITE.TV